Taine - prezentareNumele Taine nu are nevoie de prea multe introduceri, in conditiile in care, orice pasionat de rock conectat la scena underground autohtona, a ascultat deja trupa, fie live, fie la emisiunile de rock sau detine deja albumul Cealalta parte. Poate numarul 1 in Romania in acest moment in ceea ce priveste profesionalismul si responsabilitatea scenica, ramane totusi un fapt neobisnuit ca o trupa ce practica un stil complex (in genere numit “tehno-death metal” sau “fusion death metal”) si complicat, a reusit sa se impuna drept nume de referinta.

Istoria Taine incepe in 1993 cand Andy Ionescu, Stefan Aldea si Adrian Tabacaru (un talentat baterist de doar 13 ani / bate de la 4 ani) decid sa porneasca o trupa de tehno-death metal, influentati fiind de Cynic, Death, Atheist, Coroner si Carcass. Perioada 1994 – 1997 este dedicata inregistrarii celor trei demouri si participarii la toate festivalurile autohtone unde castiga in mod constant premii 1, premii pentru originalitate, pentru prezenta live si pentru instrument – bateristul Adrian Tabacaru uimind constant audienta printr-un stil tehnic si foarte personal de implicare in controlul sectiei ritmice a trupei. In 1996 basistul Bogdan Visan (de la Cronos) se alatura formatiei si de atunci componenta Taine a ramas neschimbata, drept urmare (ca si in cazul Psycho Symphony), datorita viziunilor muzicale similare si a numeroaselor ore saptamanale petrecute la sala, trupa dezvolta o coeziune componistica si scenica deosebita.

Incepand din 1997, Taine concerteaza numai in recital, in calitate de invitati cap de afis ai festivalurilor, sau in cadrul unor evenimente organizate pe cont propriu. Anul 1999 aduce si debutul discografic, la Promusic Prod., un album de tehno-death metal interesant prin ideile componistice si texte de inspiratie religioasa (Andy Ionescu studiaza Istoria Religiilor). Privit retrospectiv albumul se vinde cel mai bine in catalogul Promusic, iar trupa ajunge sa concerteze pe toate scenele rock din Romania. In 2001, Taine isi definitiveaza un studio propriu profesionist, in care s-au investit toate resursele financiare de care trupa dispune, si tot acum incepe lucrul la noul material, ce urmeaza a fi conceput pe parcursul a trei ani, in care formatia experimenteaza, studiaza tehnica de studio, iar Adrian Tabacaru preia rolul de asamblare electronica a muzicii si de inginer de sunet. De notat ca bateristul trupei studiaza percutia la Conservator, urmand un masterat pe muzica electronica, colaboreaza cu numerosi artisti si grupuri muzicale sau de performance multimedia (Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio, Ansamblul “Game” etc.), a castigat concursuri internationale de percutie si a participat la inregistrari alaturi de performeri pop, rock, clasic sau electronica.

In 2002, dupa ce Taine a trecut de 100 de concerte pe scenele autohtone, trupa se prezinta de doua ori in Franta (unul din concerte are loc in fata a 5000 de oameni, pe o scena pe care au mai cantat Soulfly si Rammstein), prezentand in program o lucrare instrumentala proprie de 50 de minute (si la final Kaiowas de la Sepultura), iar in 2003 sunt invitati la festivalul Tribute to Monsters of Rock la Dittigheim, in Germania. In Romania participa la cele mai importante evenimente rock – la Metalheart Fest, Maximum Rock, Studio Rock Open Air si in deschidere la concertul Kreator. Pentru concertul aniversar Taine Fest – DECADE OF METAL (26 iunie, Sala Clubului Preoteasa), trupa pregateste un spectacol special, de aproape doua ore, de viziune multimedia, conceput alaturi de doi colaboratori pe montaj si proiectie si alaturi de cativa invitati. Un eveniment underground de calitate, inedit pentru scena din Romania, la care merita sa participati!

.
  FotoComponenta

Andy Ionescu – chitara, voce
Bogdan Visan – bas
Stefan Aldea - chitara
Ady Tabacaru – baterie, percutie, claviaturi, electronica

Discografie

Destiny (demo, independent, 1994)
The light of the truth (demo, independent, 1995)
Cealalta parte (demo, independent, 1996)
Cealalta parte (album, Promusic Prod, 1999)
Taine 2002 (promo, independent, 2002)
Taine - Super Metal Live 2002 (video cd, independent, 2003)
Taine - Decade of metal (editie limitata, Promusic Prod, 2004)

 

Contact
Taine - pagina oficiala
Taine -
email
Telefon
(Andy Ionescu)
Ady Tabacaru -
personal
[ www.taine.ro ]
[ andy@taine.ro ]
[ 0722.755.596 ]
[ www.ady-tabacaru.go.ro ]

 

Taine Fest | Eveniment sustinut de www.muzicisifaze.com | 2004