Psycho Symphony - prezentare



Poate cea mai excentrica formatie a scenei metal din Romania, Psycho Symphony sarbatoresc in 2004 - 10 ani de componenta stabila. Muzica trupei sugereaza afinitati sonore cu tehno-metalul unor bizare grupuri precum Mekong Delta, Cynic sau Psychotic Waltz, dar si cu rockul progresiv. Infiintata la Carei (jud. Satu Mare), in nordul tarii, Psycho Symphony raman, inca de la debut, un grup eminamente underground. Practicand o muzica neconventionala, dezvoltata pe baza unor structuri abstracte, dificil receptabile la prime auditii, trupa continua sa existe, sa evolueze si, chiar daca in Romania actuala are putine sanse de editare a unui nou material discografic, cei patru membrii repeta asiduu, compun si se produc in concerte.

Radacinile grupului dateaza inca din 1992, cand functiona ca trio instrumental. In perioada 1994 – 1997 Psycho Symphony concerteaza la toate festivalurile de rock autohtone, unde, ca si Taine, au ca rezultat recunoastere concretizata in premii intai, premii pentru originalitate si pentru instrumentisti. Emil Gherasim – chitarist si vocal al grupului este, de altfel, absolvent al Academiei de Muzica din Cluj, Sectia Compozitie – lucru ce se oglindeste in abordarea tehnica si criptica a grupului. Pasul urmator consta in mod natural in inregistrarea albumului debut Silent fall – 47 minute de rock progresiv solicitant, promovat de revistele si emisiunile de specialitate, datorita originalitatii abordarii si respectului underground de care Psycho Symphony se bucura. Solouri schizoide, avalansa poliritmica (talentatul baterist Gabor Gindele evolueaza si alaturi de Voices of Silence), o voce teatrala si halucinanta completeaza un peisaj nebunesc, intr-o muzica atent dezvoltata, rezultat a sute de ore de exercitii componistice si de cizelare a fiecarui detaliu.

In conditiile in care au atins maximul posibil prin raportare la scena autohtona (premiul I peste tot, un album, aparitii tv/radio si in presa, un fan-club), dar si pe fondul degenerarii situatiei rockului underground in Romania, imediat dupa 1997 Psycho Symphony se orienteaza catre “afara”. Perioada 1998 – 2001 este marcata de numeroase concerte in Ungaria, in calitate de invitati speciali, aparitiile culminand cu participarea la Pepsi Sziget, pe insula Obuda din Budapesta – unul din cele mai ample festivaluri europene. Un alt succes il consta aparitia la Progressiv Metal Fesztival din Pecs, alaturi de cele mai bune grupuri din Ungaria, recenzii entuziaste si prezentari in revistele de rock maghiare, inclusiv un interviu in Metal Hammer.

In 2002, trupa revine in atentia publicului din Romania prin participarea la prima editie a festivalului Maximum Rock din Cluj. Concerte la alte festivaluri autohtone sunt urmate de participarea la Maximum Rock III, alaturi de Celelalte Cuvinte si cele mai importante trupe romanesti din underground. Dupa mai bine de 7 ani, Psycho Symphony revin din nordul tarii in Bucuresti, la Taine Fest – DECADE OF METAL, pentru a prezenta in conditii calitative o muzica aparte, pe care cu greu o veti intalni chiar si pe scenele de afara. Un eveniment ce nu trebuie ignorat de catre publicul underground in general si de catre iubitorii muzicii progresive in particular!

.
Foto

psycho_symphony2.jpg (21750 bytes)

Componenta
Emil Gherasim – chitara, voce
Gabor Gindele – baterie
Robert Gindele – bas
Attila Mogyoros - chitara

 

Discografie
The killing look (demo, independent, 1996)
Silent fall (album, Transilvanian Music Production, 1997)
Schizoid (demo, independent, 2002)

Contact

E-mail [ psychosymphony@yahoo.com  ]

 

Live

psycho_symphony3.jpg (19857 bytes)

 

Taine Fest | Eveniment sustinut de www.muzicisifaze.com | 2004